Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιάρχων, Πηλίου
Ιούνιος 27, 2019Ανάκτορο Δημητριάαδας
Ιούνιος 27, 2019Λόφος της Γορίτσας
Στο ανατολικό μέρος της πόλης του Βόλου αντικρύζετε το λόφο της Γορίτσας,ένα φυσικό μικρό ύψωμα περίπου 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κορυφή του λόφου, βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ο Φίλιππος Β' έκτισε μια πόλη στο λόφο της Γορίτσας, σε εξαιρετική στρατηγική θέση. Το τείχος πιθανότατα κατασκευάστηκε από τον Κάσσανδρο (316-298 π.Χ.) και έχει μήκος 2.850μ. Τριάντα τρεις πύργοι τοποθετήθηκαν σε άνισα διαστήματα, αφού η γεωγραφία της περιοχής πρόσφερε φυσική οχύρωση σε ορισμένα σημεία. Κατασκευάστηκαν πύλες στα βόρεια και ανατολικά, για να μπορούν να ελέγχουν την διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων, στα δυτικά, για να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα και στα νότια, για να εξυπηρετούνται στρατιωτικοί σκοποί.
Στην πόλη κατοικούσαν 3.000-3.500 κάτοικοι. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του λόφου και είναι διαιρεμένη σε οικοδομικά τετράγωνα (σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα). Το όνομα της αρχαίας πόλης είναι ακόμα άγνωστο. Πιθανολογείται πως εκεί ήταν το αρχαίο Ορμίνιο. Στο ψηλότερο σημείο του λόφου, το τείχος περικλείει την Ακρόπολη, όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Έξω από το τείχος, σε φυσικό σπήλαιο, έχει βρεθεί στο βράχο η επιγραφή «ΔΙΟΣ ΜΗΛΙΧΙΟΥ», που αποδεικνύει τη λατρεία του Δία στην περιοχή. Αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αυθεντικά παραδείγματα ελληνιστικής πόλης που έμεινε ανοιχτό μνημείο στο χρόνο, χωρίς μεταγενέστερες παρεμβάσεις.