Ιερά Μονή Αγίου Λαυρεντίου
Ιούνιος 27, 2019Λόφος της Γορίτσας
Ιούνιος 27, 2019Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιάρχων, Πηλίου
Η Γυναικεία Κοινοβιακή Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, Πηλίου, απέχει μισή ώρα από τον Βόλο σε υψόμετρο περίπου 650 μέτρων, σε ένα φυσικό μπαλκόνι με εκπληκτική πανοραμική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο.
Οι βαθύτερες ρίζες του πηγάζουν από τη μεσοβυζαντινή περίοδο, εποχή κατά την οποία το Πήλιο, τότε γνωστό ως το
«Βουνό της Κελλιάς» ή «Μοναστήρι», ήταν φημισμένο μοναστικό κελί της Ορθόδοξης Ανατολής.
Η πρώτη άνθηση της Μονής έγινε τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ανδρικό μοναστήρι από τη δημιουργία του έως το 1920, αν και είχε μια ταραχώδη πορεία στο χρόνο, κατά την οποία σημάδεψε βαθιά τη ζωή και την ιστορία του τόπου ως πανθεσσαλικό προσκύνημα, με πολύπλευρη εκκλησιαστική και εθνική παρουσία.
Οι παλαιότερες ανακαινίσεις κτιρίων έγιναν τον 18ο και 19ο αιώνα. Τότε ο επιβλητικός ναός, που τιμά το σεβάσμιο δίδυμο Μιχαήλ και Γαβριήλ και όλες τις ουράνιες και Άυλες Αγγελικές δυνάμεις, απεικονίζεται σε σπάνιες τοιχογραφίες και κοσμείται με αριστοτεχνικά λαξευμένους ναούς και εξαιρετικές φορητές εικόνες λαϊκής τέχνης.
Έφτασε στο απόγειο του κύρους και της πνευματικής της επιρροής κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, όταν ηγούμενος ήταν ο ιερομόναχος Γαβριήλ Ιωασάφ, ένας διφορούμενος, ιερός και εμπνευσμένος χαρακτήρας του πηλιορείτικου μοναχισμού της σύγχρονης εποχής,πνευματικό τέκνο της ασκητικής πολιτείας του Αγίου Όρους.
Το μοναστήρι έχει και μετόχι στον πανέμορφο ελαιώνα «Κανάλια», στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Πρόκειται για το αρχαιότερο μικρό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως, το οποίο επί έναν αιώνα ερημώθηκε από μοναχούς, με αποτέλεσμα να είναι μισοερειπωμένο σήμερα. Ήδη όμως αναστηλώνεται από την κύρια Μονή.
Η αδελφότητα ασχολείται με τις γνωστές παραδοσιακές μοναστηριακές διακονίες, μεταξύ των οποίων χρυσοκέντημα, αγιογραφία, ραπτική, κατασκευή θυμιάματος ή άλλες λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου σημαντικές εργασίες, μία από τις οποίες είναι η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΔΙΑΚΩΝΙΑ», μεταδίδοντας τους εκκλησιαστικούς ψαλμούς της ημέρας, καθώς και ένα πλούσιο και ωφέλιμο 24ωρο πρόγραμμα διαλέξεων και βυζαντινής μουσικής. Είναι μια αόρατη παρέμβαση και προσφορά της Μονής στην Ορθόδοξη αποστολή. Η Νικοδήμη Κίσσα είναι Ηγουμένη και η αδελφότητα αποτελείται από 26 μοναχές.