Λαύκος
Ιανουάριος 30, 2020
December
Οκτώβριος 23, 2019
 

Μακρινιτσα

 

Από το 1980 έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός απόλυτης προστασίας, μαζί με τη Βυζίτσα και τους Πινακάτες. Η χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική συναντάται και εδώ, αφού όλα τα κτίρια διατηρούν το παραδοσιακό τοπικό χρώμα. Θα μπορούσατε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες, να θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα και αναπαλαιωμένα αρχοντικά του (πολλά από τα οποία λειτουργούν πλέον ως ξενώνες) και τους τριώροφους πέτρινους πύργους του, να ανακαλύψετε τα μυστικά λιθόστρωτα δρομάκια, να δροσιστείτε στα σιντριβάνια (υπάρχουν γύρω στα 50) και να περπατήσετε στα γεφύρια στην Λέστιανη, το Λοζίνικο, στο Αλεβίζι και στην Κακονά, που είναι η ψηλότερη συνοικία.
Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει τη Μακρινίτσα ως το «Μπαλκόνι του Πηλίου».

Μια βόλτα στην πλατεία του χωριού, το περίφημο «παζάρι», θα σας κάνει να καταλάβετε την αιτία αυτού του χαρακτηρισμού, καθώς από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε την πανοραμική θέα στην πόλη του Βόλου και στον Παγασητικό κόλπο. Στην πλατεία θα έχετε επίσης την ευκαιρία να δροσιστείτε κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων της και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας. Εκεί πάνω βρίσκεται και η μαρμάρινη κρήνη «Λιοντάρια» ή «Αθάνατο νερό», έργο του 1809, με τα τρία χάλκινα κεφάλια λιονταριού από όπου αναβλύζει νερό. Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη τοιχογραφία του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου, με τίτλο «Μάχη στην κρύα βρύση», που σώζεται στον τοίχο του παραδοσιακού καφενείου. Το θέμα της τοιχογραφίας είναι ο αρχηγός των κλεφτών Κατσαντώνης αμέσως μετά τη μάχη στα Τζουμέρκα το 1910.

Το χωριό έχει και μερικές γνωστές εκκλησίες, όπως η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου το 1792, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και έχει υπέροχα πέτρινα ανάγλυφα του λαϊκού γλύπτη Θεοδοσίου. Εντυπωσιακή είναι και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου και το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Photo Gallery

elGreek