Αρχαιολογικος χωρος Σεσκλου
Ιούλιος 1, 2019Ιερά Μονή Σουρβιάς
Ιούλιος 1, 2019Αρχαιολογικος χωρος Διμηνιου
Τηλεφωνικοί αριθμοί: +30 85 960 24210, +30 24210 25285, +30 24210 28 563
Ο αρχαιολογικός χώρος του Διμηνίου, 5 χλμ. δυτικά του Βόλου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό, έγινε αρχικά γνωστός από τα λείψανα του νεολιθικού οικισμού πάνω στο λόφο. Με τις ανασκαφές των τελευταίων χρόνων αποκαλύφθηκε μια μεγάλη μυκηναϊκή πόλη, που, σύμφωνα με νεότερες μελέτες, ταυτίζεται με την αρχαία Ιωλκό. Επίσης έχουν αποκαλυφθεί όμορφα χτισμένα σπίτια σε μια μεριά ενός μεγάλου δρόμου.
Ο μεγάλος και καλά οργανωμένος οικισμός της Νεώτερης Νεολιθικής εποχής βρίσκεται 5 χλμ. νοτιοδυτικά του Βόλου και είναι χτισμένος με πρώιμη πολεοδομική αντίληψη. Έχει ανασκαφεί σε μεγάλη έκταση. Τα σπίτια ανακαλύφθηκαν πάνω στο λόφο ανάμεσα σε περιβόλους που είναι χτισμένοι κατά ζεύγη γύρω από το λόφο. Κατοικήθηκε από τα τέλη της 5ης χιλιετίας π.Χ.
Κατά τη Νεότερη Νεολιθική περίοδο υπήρχε μια κοινότητα 200-300 κατοίκων. Γύρω από τον οικισμό χτίστηκαν κατά ζεύγη έξι λιθόκτιστοι περίβολοι. Οι δύο πρώτοι ορίζουν την κύρια αυλή. Όλα τα σπίτια βρίσκονται γύρω από την κεντρική αυλή ή τον χώρο που δημιουργείται ανάμεσα στα ζεύγη των περιβόλων. Τα σπίτια ήταν μεγάλα και είχαν βοηθητικά παράπλευρα κτίσματα που άφηναν ανάμεσά τους έναν αστέγαστο χώρο για κοινόχρηστη αυλή. Στα ευρήματα των ανασκαφών περιλαμβάνονται πολλά λίθινα και οστέινα εργαλεία, άφθονα αγγεία, ειδώλια και κοσμήματα (από κόκαλο ή πηλό).
Δίπλα στο λόφο με τα νεολιθικά λείψανα, στην πεδιάδα που εκτείνεται μέχρι την πλευρά της θάλασσας, σε έκταση 100 στρεμμάτων, αποκαλύφθηκαν πρόσφατα τα σημαντικότερα λείψανα του μυκηναϊκού οικισμού στην περιοχή, τα οποία –σύμφωνα με τον ανασκαφέα – ταυτίζονται με την αρχαία Ιωλκό. Τα σπίτια, λεγόμενα ως «Μέγαρα» βρέθηκαν χτισμένα με τον ίδιο σχεδιασμό, σε μια πλευρά ενός μακρύ δρόμου. Ο οικισμός χρονολογείται κατά τον 12ο-15ο αιώνα π.Χ.
Εντός των ορίων του οικισμού αποκαλύφθηκε ένας ιδιαίτερα μεγάλος φούρνος κεραμικής και ένα ακόμη εργαστήριο. Το κέντρο του οικισμού βρίσκεται στο λόφο με τα νεολιθικά λείψανα, που αποτελούν τα θεμέλια ενός μεγάλου μυκηναϊκού ανακτόρου, στο νοτιοδυτικό άκρο της κεντρικής αυλής, σε δεσπόζουσα θέση, με θέα στον Παγασητικό κόλπο. Οι δύο θολωτοί τάφοι που βρέθηκαν, αποδίδονται στους βασιλείς της Ιωλκού.