Τρενάκι Πηλίου

Description

Description

Πρόκειται για μία λιλιπούτεια (πλάτους 0.60 μ.) γραμμή τρένου με αφετηρία το Βόλο, τέρμα στις Μηλιές (28 χλμ. απόσταση) και ενδιάμεσους σταθμούς και στάσεις στα σημαντικότερα χωριά της διαδρομής. Η διαδρομή περιλαμβάνει μεγάλα για την εποχή τους τεχνικά έργα: γέφυρες, σήραγγες, αναλήμματα κλπ, ενταγμένα στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου. Οι σταθμοί παρουσιάζουν μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και το τροχαίο υλικό (που διατηρείται σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα) είναι μοναδικό για την Ελλάδα.

Η κατασκευή της γραμμής άρχισε το 1881. Το πρώτο κομμάτι από το  Βόλο ως τα Λεχώνια παραδόθηκε το 1896 και το υπόλοιπο μέχρι τις Μηλιές το 1903. Μελετητής και κατασκευαστής του έργου ήταν ο Ιταλός μηχανικός Ερνέστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Η λειτουργία του συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη των οικισμών που εξυπηρετούσε και συνεχίστηκε μέχρι το 1971.

Από το 1985 άρχισε η προσπάθεια επαναλειτουργίας του τρένου. Χρειάστηκε επισκευή του τροχαίου υλικού (η οποία ήδη ολοκληρώθηκε) και συντήρηση στις γραμμές και τις κτιριακές εγκαταστάσεις που συνεχίζεται ακόμη.

Το 1985 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Υπηρεσιακή Μονάδα:

Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας

Πήλιο, Βόλος (Νομός Μαγνησίας)

Τηλέφωνο: +30 24210 39723

Δρομολόγια: http://dimosvolos.gr

Contact

Contact
  • Category
    Αξιοθέατα
  • Location
    Δυτικό Πήλιο

Location

Τρενάκι Πηλίου
Get directions

Contact

Τρενάκι Πηλίου
  • By medias
  • Email: geo.pol.geo@gmail.com

Events

Τρενάκι Πηλίου
No Events Found

Ratings

Τρενάκι Πηλίου

Javo Rating Notice

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Service
0.0%
Location
0.0%
Quality
0.0%
Others
0.0%