Πορταριά

Description

Description

Είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, σε μια καταπράσινη πλαγιά με άφθονα τρεχούμενα νερά και απεριόριστη θέα στον Παγασητικό και στα γύρω χωριά. Της έχουν προσδώσει κατά καιρούς διάφορους χαρακτηρισμούς όπως «η αρχόντισσα του Πηλίου» και «η κυρία επί της υποδοχής», αφού είναι το πρώτο προς την κορυφή του Πηλίου χωριό και, έτσι, αναλαμβάνει να «καλωσορίσει» τους ταξιδιώτες.

Κατά τη διάρκεια των Σλαβικών εποικισμών στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκε ο αρχικός οικισμός, το όνομα του οποίου ήταν Δρυανούβαινα. Στο τέλος της βυζαντινής περιόδου, ιδρύθηκαν πολλά μοναστήρια στην περιοχή, ένα από τα οποία ήταν και το μοναστήρι της Παναγίας της Πορταρέας, γύρω από το οποίο οργανώθηκε αρχικά ο τότε οικισμός. Μάλιστα, το χωριό πήρε το όνομά του από αυτό το μοναστήρι του 13ου αιώνα. Στη συνέχεια και μέχρι τον 18ο αιώνα, το χωριό είχε εξελιχθεί σε ένα σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής. Οι τομείς με τους οποίους ασχολούνταν κυρίως οι κάτοικοι ήταν η καλλιέργεια της γης, το εμπόριο και η επεξεργασία του μεταξιού, και, έτσι, η ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς ήταν ραγδαία.

Εφόσον αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Πορταριά, αφιερώστε αρκετό χρόνο για να ανακαλύψετε τα πολλά αξιοθέατά της. Διαθέτει, όπως και τα περισσότερα χωριά του Πηλίου, πολλά και μεγάλα νεοκλασικά αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες, που δείχνουν τις περιόδους ακμής που πέρασε η περιοχή και πολλά από τα οποία σήμερα λειτουργούν ως ξενώνες. Τα περισσότερα από αυτά τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά χτίστηκαν από Πορταρίτες, οι οποίοι επέστρεψαν μετά από χρόνια στη γενέτειρά τους πλούσιοι, αφού είχαν ξενιτευτεί στην Αίγυπτο.

Φυσικά από το χωριό δε θα μπορούσαν να λείπουν τα γραφικά καλντερίμια, τα όμορφα μονοπάτια και οι βρύσες με τρεχούμενα νερά. Σας συμβουλεύουμε να περπατήσετε στο μονοπάτι των Κενταύρων, και να θαυμάσετε την έντονη βλάστηση και τις ομορφιές της φύσης. Ενώ, στην εξοχική τοποθεσία Κάραβος, χαλαρώστε και αφεθείτε στη μαγεία των αισθήσεων που σας προσφέρουν τα νερά του ομώνυμου μικρού φυσικού καταρράκτη. Τα νερά αυτά προέρχονται από την πηγή Μάνα, που βρίσκεται λίγο ψηλότερα σε έναν διαμορφωμένο χώρο με πλακόστρωτη πλατεία.

Το χωριό διαθέτει τρεις πλατείες όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε μετά τις βόλτες σας. Την κεντρική πλατεία «Μελίνα Μερκούρη», όπου εκεί εκτυλίσσονται οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, την πλατεία Αδάμενας, από όπου αρχίζει το μονοπάτι προς την πηγή Μάνας και την πλατεία Ταξιαρχών, με το πέτρινο εκκλησάκι της

Contact

Contact
  • Category
    Οικισμοί
  • Location
    Δυτικό Πήλιο

Location

Πορταριά
Get directions

Contact

Πορταριά
  • By medias
  • Email: geo.pol.geo@gmail.com

Events

Πορταριά
No Events Found

Ratings

Πορταριά

Javo Rating Notice

0

0 Total
This is a sample content. you can add some notice or special comment for ratings. If you need to modify rating statements, please go to theme option and you can add or change.
Thank you.
Service
0.0%
Location
0.0%
Quality
0.0%
Others
0.0%