Γαστρονομία με φρέσκα, αγνά, τοπικά υλικά

Η επαφή με την τοπική κουζίνα είναι μια εμπειρία που θα ολοκληρώσει την γνωριμία σας με τον Βόλο και το Πήλιο.
Δύο είδη κουζίνας χαρακτηρίζουν την περιοχή: Οι μεζέδες στα τσιπουράδικα και η Πηλιορείτικη κουζίνα.

Το τσίπουρο είναι το απόσταγμα των σταφυλιών μετά το πάτημά τους για κρασί. Η κατανάλωση του παραπάνω αποστάγματος είναι διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα (τσίπουρο, ρακή, τσικουδιά), αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα η εμπορία του ήταν προνόμιο αποκλειστικά της Θεσσαλίας. Στο Βόλο και το Πήλιο η συνήθεια κατανάλωσης τσίπουρου ήταν καθημερινή για τον αντρικό πληθυσμό. Ο ερχομός των προσφύγων από τη Μικρασία μετά το 1922 καθιέρωσε τη συνοδεία του ποτού με διαφορετικούς μεζέδες, κυρίως θαλασσινούς. Σταδιακά τα καφενεία, που μεταξύ άλλων σερβίριζαν και τσίπουρο, εξελίχθηκαν αποκλειστικά σε τσιπουράδικα με υποδομές κουζίνας και τη δική του φυσιογνωμία το καθένα.

Σήμερα, κάθε 25αρι (ο όρος 25άρι, αναφέρεται στα μικρά ιδιόρρυθμα μπουκαλάκια που σερβίρεται το τσίπουρο, χωρητικότητας 50ml) προϋποθέτει και διαφορετικό μεζέ, μια ιεροτελεστία που διατηρήθηκε από εκείνα τα χρόνια. Κάθε πελάτης παραγγέλλει ένα 25αρι, όσες φορές αντέχει. Κάθε 25άρι συνοδεύεται από, ιδιαίτερους για κάθε τσιπουράδικο, μεζέδες.

Μπορείτε λοιπόν να καθίσετε σε ένα από τα πολλά τσιπουράδικα της πόλης και απλά να παραγγέλνετε 25άρια για σας και την παρέα σας, αφήνοντας την επιλογή των μεζέδων στους υπεύθυνους του τσιπουράδικου που επιλέξατε, ανάλογα με τον ρυθμό του τσίπουρου που παραγγέλλετε. Περίπου 400 τσιπουράδικα δίνουν το χρώμα της λαϊκής διασκέδασης και αποτελούν τον βασικό τόπο συνάντησης κι επικοινωνίας των κατοίκων.

Η Πηλιορείτικη κουζίνα είναι γνωστή για τα αγνά ντόπια υλικά και τα βότανα που χρησιμοποιεί, τις τοπικές συνταγές, τις πολλές και διαφορετικές πίτες και τα νόστιμα γλυκά του κουταλιού που αξιοποιούν τα φρούτα του βουνού.
Κατεξοχήν πηλιορείτικα πιάτα είναι το σπεντζοφάι, ένα νόστιμο πιάτο με ντόπιο λουκάνικο και πράσινες πιπεριές, τα τσιγαριστά χόρτα με αυγά, το μπουμπάρι, που θυμίζει λουκάνικο αλλά περιέχει ψιλοκομμένα εντόσθια και ρύζι και οι χορτοσαλάτες με τσιτσίραβλα ή κρίταμα, ιδανικές για συνοδεία τσίπουρου.

Νοστιμότατα είναι πολλά ακόμη παραδοσιακά πιάτα, όπως ριγανοκεφτέδες, χορτόπιτες και πιπερόπιτες, γεμιστά κολοκυθολούλουδα, χειροποίητα ζυμαρικά, κεφτέδες σπεντζοφάι. Επίσης, εξαιρετικά φρούτα της περιοχής ωμά ή επεξεργασμένα για γλυκό κουταλιού από κάστανο, μήλο φιρίκι, σύκο, κεράσι ή μήλα ψημένα με κανέλα, μυρωδάτο μέλι. Συνταγές που γίνονται με τα υλικά που παράγει ο τόπος και διατηρούνται από την παράδοση των ντόπιων οικογενειών.

Η επαφή με την τοπική κουζίνα είναι μια εμπειρία που θα ολοκληρώσει την γνωριμία σας με τον Βόλο και το Πήλιο.