Βόλος - Πήλιο.
Ένας μυθικός προορισμός

Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική εκστρατεία

Ο Βόλος είναι η Μητρόπολη του παγκόσμιου Μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Η πρώτη μεγάλη ναυτική εξόρμηση των αρχαίων Ελλήνων σχετίζεται άμεσα με την Ιωλκό, την κυρίαρχη πόλη στον Παγασητικό Κόλπο την εποχή του Χαλκού. Από εδώ ξεκίνησε η Αργώ, το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκαν ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες με σκοπό να ταξιδέψουν στην Κολχίδα της Μαύρης θάλασσας (σύνορα Ρωσίας – Γεωργίας) και να φέρουν πίσω το «χρυσόμαλλο δέρας».
Σήμερα, η σύγχρονη Αργώ, ανακατασκευασμένη με υλικά και τεχνικές της εποχής του Μύθου, ανήκει στον Δήμο Βόλο και αποτελεί ένα έκθεμα μοναδικό παγκοσμίως.

Η χώρα των Κενταύρων

Στην ιστορία και την τέχνη οι Κένταυροι απεικονίζονται άνθρωποι στο πάνω τμήμα του κορμού και άλογα στο κάτω. Πιο γνωστός Κένταυρος είναι ο σοφός Χείρωνας, δάσκαλος μεταξύ άλλων του Ασκληπιού, του Ιάσονα και του Αχιλλέα.
Είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε βότανα για τη θεραπεία ασθενειών και τραυμάτων. Σύμφωνα με το μύθο ο Χείρωνας ανήκε στην ξεχωριστή εκείνη φυλή των Κενταύρων, οι οποίοι είχαν θεϊκή καταγωγή και ήταν σοφοί, δίκαιοι, καλόκαρδοι, φίλοι και συμπαραστάτες των ανθρώπων.

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ού αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στον Βόλο πραγματικά απολαυστική.

Η αξιοσημείωτη πολιτιστική δραστηριότητα, το πολύμορφο μωσαϊκό των κατοίκων του και η ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα συμπληρώνουν την εικόνα της πόλης.

Η Αργώ είναι το σύμβολο της πόλης. Το μυθικό πλοίο που έγινε παγκόσμια γνωστό μέσω του μύθου της Αργοναυτικής εκστρατείας των Αργοναυτών και του Ιάσονα στην Κολχίδα.

Λίγα χλμ. δυτικά της πόλης, βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι του Σέσκλου (ο οικισμός χρονολογείται στο 6.000 π.Χ και είναι ο αρχαιότερος της Ευρώπης) και του Διμηνίου (ο πιο γνωστός προϊστορικός οικισμός της Ελλάδας και ο σημαντικότερος της νεότερης Νεολιθικής Περιόδου).

Ό,τι κι αν ακούσεις για τον τόπο αυτό, είναι αληθινό. Οι δυνατότητες της περιοχής, αν και ακούγονται υπερβολικές, είναι πραγματικές.
Όλα είναι αλήθεια.
Βόλος Πήλιο, είναι αλήθεια.