Πεζοπορία

Εκεί που κάνουν διακοπές οι Θεοί

Η πεζοπορία στο βουνό είναι μια όμορφη δραστηριότητα που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών. Το Πήλιο έχει πολλές διαδρομές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να ανακαλύψει την πιο αυθεντική πλευρά του βουνού. Μέσα σε κάθε χωριό και γύρω από αυτό υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει την πεζοπορία.

Τα μονοπάτια των Κενταύρων στην Πορταριά και του Ιάσονα από την Άλλη Μεριά, μια βόλτα στη Μακρινίτσα, η διαδρομή Μακρινίτσα – Σταγιάτες είναι μερικές εύκολες προτάσεις.

Πεζοπορία εκεί που κάνουν διακοπές οι Θεοί

Περισσότερες και διαφορετικής δυσκολίας επιλογές είναι διαθέσιμες όπως για παράδειγμα η ανάβαση από τον Βόλο στην Μακρινίτσα και την Πορταριά και μέχρι τα Χάνια, κοντά στην κορυφή του Πηλίου, από τα Χάνια σε μια διαδρομή με όμορφα χωριά όπως τη Δράκεια, τον Άγιο Βλάσιο, τον Άγιο Γεώργιο και μέχρι το παραθαλάσσιο χωριό Λεχώνια στον Παγασητικό κόλπο, η από την Τσαγκαράδα και μέχρι το λιμάνι της Νταμούχαρης και στη συνέχεια στην παραλία Παπά νερό του Αιγαίου.

Οι διαδρομές αυτές θέλουν καλύτερη προετοιμασία, αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, χάρτες, ή απλά την υποστήριξη ενός από τους πολλούς οδηγούς βουνού που δραστηριοποιούνται στο Πήλιο.

Δράση και διασκέδαση σε πράσινο και μπλε

Οι δυνατότητες του Πηλίου έχουν βοηθήσει να αναπτυχθούν δραστηριότητες βουνού και θάλασσας που θα κάνουν την εμπειρία σας εντελώς διαφορετική.
Προσφέρονται δράσεις όπως:

Κατάβαση Φαραγγιών

Στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν πέντε φαράγγια, μικρής και μέτριας δυσκολίας. Όλα τα φαράγγια είναι πλήρως ασφαλισμένα, και είναι χαρτογραφημένα σε αναλυτικούς οδηγούς. Εξειδικευμένες εταιρίες στο Βόλο και στο Πήλιο θα σας οδηγήσουν στα φαράγγια του Πηλίου και στα γάργαρα νερά τους. Καλύτερη εποχή για κατάβαση φαραγγιών είναι οι μήνες Μάρτιος έως Ιούνιος.

Ιππασία

Στα μονοπάτια των «Κενταύρων» και στα δάση του Πηλίου οι φίλοι του ιππικού τουρισμού έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών. Διαδρομές μικρές και μεγάλες από 1 ώρα έως και 3 ημέρες δίνουν τη δυνατότητα σε αρχάριους και έμπειρους ιππείς να γνωρίσουν τα παραδοσιακά χωριά και τα δασωμένα μονοπάτια της περιοχής μας. Ιππικοί όμιλοι στο Πήλιο είναι διατεθειμένοι να φιλοξενήσουν τους λάτρεις της ιππασίας.

Trekking - Mountain Bike

Πολλές από τις πεζοπορικές του Πηλίου προσφέρονται και για ποδήλατο βουνού. Οι διαδρομές γίνονται σε στενούς δασικούς και αγροτικούς δρόμους με πλούσια βλάστηση, όπως ελαιώνες, πλατάνια ή μέσα σε πυκνό δάσος με καστανιές. Υπάρχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές, ενώ μπορούν να επιλεγούν διαδρομές με λίγες κατηφόρες και μικρές ανηφόρες.

Ιστιοπολοΐα

Μικρά και μεγάλα ιστιοφόρα σκάφη σας περιμένουν για περιηγήσεις στις ακρογιαλιές του Παγασητικού κόλπου. Με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου, πολλές ιστιοπλοϊκές σχολές δίνουν τη δυνατότητα για μονοήμερες αλλά και πολυήμερες εκδρομές στο Παγασητικό κόλπο αλλά και στις Βόρειες Σποράδες, Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο. Οι περισσότερες σχολές ναυλώνουν τα σκάφη τους με ή χωρίς ειδικευμένο skipper.

Καταδύσεις

Στην ευρύτερη περιοχή του Παγασητικού κόλπου αλλά και στις ακτές του Ανατολικού Πηλίου υπάρχουν απίθανες παραλίες για αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση. Σύγχρονες και εξειδικευμένες σχολές καταδύσεων στην πόλη του Βόλου προσφέρουν ασφαλείς καταδύσεις – εξορμήσεις με τον αρτιότερο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό.

Θαλάσσιο Καγιάκ

Πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα γιατί εκμεταλλεύεται τον ήρεμο και προστατευμένο Παγασητικό κόλπο για κωπηλατικές βόλτες σε κοντινούς ή και πιο απόμερους προοσρισμούς. Σε όλες αυτές τις διαδρομές έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Βόλου και του βουνού των Κενταύρων.

Κάνοντας σύντομες στάσεις σε γραφικά λιμανάκια και παραλίες του Παγασητικού δοκιμάστε οπωσδήποτε τις τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες μπροστά στην θάλασσα. Τις πρωινές ώρες η θάλασσα είναι συνήθως ήρεμη, ενώ οι διαδρομές προσφέρουν πολλές μικρές παραλίες για κολύμπι.

Όλες οι δράσεις παρέχονται από εξειδικευμένα γραφεία τουρισμού, πρόθυμα να σας βοηθήσουν.